Berlijn 2014

1-03-2014

donderdag 20 februari

 

Fred brengt ons naar het station. Trein van 09.01 u naar Zwolle. Daarna naar Almelo en daar overgestapt op de trein naar Berlijn. Reis verloopt soepel.

 

Op Berlin Hauptbahnhof 2 enkeltjes gekocht voor de S-Bahn. We krijgen een heel handig metrokaartje. Eerst richting Ruhleben, overstappen bij Zoölogischer Garten en daar richting Rathaus Steglitz tot halte Bundesplatz. We zijn rond 16:15 u bij Helma. Zij maakt heerlijke soep. We praten bij. Laurence komt ook en laat ons zijn videofilmpje zien over Dr. Handy.

 

vrijdag 21 februari

 

Heerlijk ontbijt. Daarna naar de Sophie-Charlotteplatz [2 dagkaartjes AB-zone]. We wandelen de Schlosstrasse uit naar de Klee-tentoonstelling. Daarna met bus M45 naar Zoölogischer Garten en vandaar naar de Fasanenstrasse. Geluncht in Wintergarten.

 

Vanaf halte Ku’damm naar Görlitzer Bahnhof. Gewandeld naar de Paul Lincke-Ufer [Landwehrkanaal] vanwege de markt daar. Op de terugweg langs Dr. Handy gelopen [van het filmpje van Laurence]. Naar huis. Sie Liong is net een half uur thuis. Blij weerzien. Heerlijk gegeten: ossobucco met saffraanrisotto.

 

Met Sie Liong tot half vijf [’s nachts] gepraat over de mensen en de dingen. Wijn gedronken.
Korte nacht.

 

zaterdag 22 februari

 

Rond half tien opgestaan, ontbeten. Twee dagkaarten gekocht [2 x 6,70]. Met Sie Liong naar de Ernst Reuterplatz gelopen vanaf de Ku’damm. Winkel Manufactuur bezocht. Terug langs Zoölogischer Garten: Karstadt [boodschappen] en van Ku’damm terug naar huis. Geluncht.

 

Om 16:00 u met Ring S-Bahn naar Tempelhof en daar overgestapt naar Paradestrasse. In de rij gestaan: Weinmesse van internationale wijnhuizen. Flink geproefd en circa 35 flessen wijn besteld: Gewürztraminer, Grauburgunder en Riesling. Na afloop wat gegeten.

 

Rond 20:00 thuis. Stokbrood gegeten met heerlijk beleg [kaas, vleeswaren] en een rode bietensalade met buffelmozzarella [recept Sie Liong]. Fles Sekt erbij gedronken.

 

Het is nu elf uur. SL vertelt dat Nederland twee gouden medailles heeft gewonnen bij de achtervolging op de schaats en dat Leo Vroman is overleden [98 jaar]. Ik herinner me een prachtig tv-portret van Leo en Tineke, wat een symbiose. ‘Liefde is het enige’. We gaan niet te laat naar bed, want morgen is het pianoconcert.

 

Vanmorgen prachtig voorjaarsweer. Daarna even bewolkt. Later klaarde de hemel weer op, maar het was wel fris.

 

woensdag 23 februari

 

Weer heerlijk uitgebreid ontbeten. Wandeling gemaakt. Eerst naar het graf van Helma’s moeder, Brigitte en Annette [in het colombarium].

 

Ik lees de tekst:

‘Fang nie an aufzuhören
Hör nie auf anzufangen’
Cicero

 

Op deze begraafplaats – aan de overkant – liggen ook Marlene Dietrich, Helmut Newton en Buisoni. Verder gelopen naar een ‘snoepwinkel’: chocolademelk en koffie gedronken. Met een boog teruggelopen door de wijk met Wagner heldinnen [Isolde, Brunhilde, Sieglinde] op de straatnaambordjes. Op de hoek van de Görresstrasse is een hotel gekomen. Klee heet het.

 

Het huis van SL en Helma staat in Schöneberg. Dit is een administratieve eenheid met een eigen burgemeester [zeg: een stadsdeel], Hier vlakbij is Friedenau, een buurt/wijk, net als Wilmersdorff [Charlottenburg] en Steglitz [Zehlendorf]. Deze wijken spelen nauwelijks nog een rol, alleen in de hoofden van de bewoners. Straks gaan we eten bij Mario [schuin aan de overkant] en daarna naar het pianoconcert in de Philharmonie.

 

Het eten bij Mario was heel lekker. Het is een goede Italiaan en niet overdreven duur. Veel vaste klanten. Alleen had ik wat problemen bij het betalen. Mijn pinpas werd ‘niet geautoriseerd’. Lastig. Voortaan mijn credit card maar weer meenemen, hoewel dat eigenlijk te gek is voor woorden. Kijken of ik morgen wel kan pinnen, want ik ben in één keer door mijn contante geld heen.

 

Met zijn vieren met de ondergrondse en bus naar de Philharmonie. Prachtig pianoconcert van Leif Ove Andsnes, gewijd aan Beethoven. Met als hoogtepunt de Appassionata, vooral de langzame fragmenten uit het tweede deel. Heel moderne muziek. Twee toegiften: o.a. Schumann.

 

Zelfde weg terug. Nog even nagenoten met een fles Sekt. Afscheid genomen van SL, die morgen om half zeven naar zijn werk moet.

 

maandag 24 februari

 

Nog een prachtige dag: fris, maar met een strakblauwe hemel. Mooi licht op de huizen/appartementen aan de overkant. Wij wonen op de eerste verdieping van een gebouw van vijf lagen, dat uitkijkt op een kruispunt. We houden van deze stad en van dit uitzicht. Het is heerlijk, ‘s morgens de trap af te lopen door het hoge portaal naar de buitendeur, de straat in. Hier vlakbij zit een bakker, die elke morgen [ook op zondag] het heerlijkste brood, broodjes en lekkernijen vers aanbiedt. Je vindt hier tal van kleine terrasjes, vaak op een straathoek, altijd bezet. Ik merk het telkens weer: ik ben een stadsmens.

 

We nemen [nogmaals] afscheid van SL en Helma. We hebben nu al heimwee. We pakken de koffers/tassen, trekken de deur achter ons dicht. H haalt nog wat eten/lekkers voor onderweg/thuis. Met de U-Bahn naar Zoo, overstappen op de S-Bahn naar Hauptbahnhof. Daar zitten we nu in het rresaturant met uitzicht op het Hamburger Bahnhof [kunsthal] en het paard [beeld] dat blinkt in de zon.

 

We hebben de trein van 12:36 u: nummer 144, rijtuig 8 [D], plaats 65 en 67. Vertrek van spoor 13 [roltrap aan de overkant van dit café]. Ik heb de Volkskrant van zaterdag gekocht. De vorige keer is onze trein vanwege een bommelding ergens in de buurt van Amersfoort op een zijspoor gerangeerd en zijn we met de bus naar Utrecht gebracht. Vandaar met een taxi in de nacht naar huis gebracht. Ik heb de krant nog gehaald, een foto door het raam van de bus. We hopen dat de terugreis ditmaal probleemloos verloopt.

 

Wir haben noch einen Koffer in Berlin [Hildegard Knef]

 

Refrein:
Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin
Deswegen muss ich nächstens wieder hin.
Die Seligkeiten vergang’ner Zeiten
Sind alle noch in meinem kleinen Koffer drin.

 

Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin
Der bleibt auch dort, und das hat seinen Sinn.
Auf diese Weise lohnt sich die Reise,
Denn wenn ich Sehnsucht hab’ dann fahr’ ich wieder hin.© 2015 Sjoerd van Meteren
top