Amsterdam zomer 2008

17-05-2015

Vrienden in Amsterdam-Zuid kwamen op het idee, ons te vragen of wij in hun huis in de Tintorettostraat [TTTTTT] wilden verblijven als zij op vakantie waren. We hebben sindsdien ettelijke malen gebruik gemaakt van hun riante aanbod. Van elk verblijf heb ik een uitgebreid verslag geschreven. Het bestand is inmiddels zo groot dat ik ervan afzie om het hier te plaatsen.

 

Zo’n verslag begint meestal met een aantal citaten, zeg motto’s, die ons verblijf typeren. Wat ik hier wil doen, is het begin van het vakantieverslag van zomer 2008 weergeven. Je kunt namelijk ook op een andere manier noteren wat je, waar gedaan en gezien hebt. Door een kaartje te tekenen van alle routes die je hebt afgelegd en de ‘hot spots’ die je hebt bezocht. Ik weet niet of dit medium zich daarvoor leent, maar ik wil het proberen. Mocht het niet lukken het kaartje over te krijgen, dan weet je toch wat mijn gedachtegang was.

 

‘tijd is niets, dat is duidelijk, plaats is alles.’

 

Remco Campert

 

‘De tijdsafloop van het menselijk bestaan voltrekt zich in
beweeglijkheid in de ruimte. […] Men zou het (..) voor een belangrijk
deel kunnen leren kennen door het registreren van de bewegingen in de ruimte.’

 

Prof. Dr G.A. Hoekveld

 

‘Dit (…) is een ernstige poging de draden te volgen
die de plaats waar wij leven verweven met wat we doen,
en wat we doen met wie we zijn.’

 

Alberto Manguel
[over Nootebooms In Nederland]

 

Je zou van elke route die je aflegt, een kaartje op transparant moeten maken. En vervolgens zou je al die kaartjes op elkaar moeten leggen. Wat je dan ziet, onthult veel over je perceptie van de omgeving en de topologie van je leven.

 

En in dit geval is het ook een ‘alternatief’ vakantieverslag.
routekaartje  (schets) amsterdam op formaat© 2015 Sjoerd van Meteren
top